Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Το χαρούμενο λιβάδι

                                       Τι γνωρίζουν τα παιδιά για τα αγριολούλουδα;





Για να μάθετε κάνετε ερωτήσεις όπως:

  • Γιατί λέγονται αγριολούλουδα;
  • Που βρίσκονται;
  • Ξέρεις κάποια αγριολούλουδα;
Εάν κοιτάξετε σ'ένα λιβάδι θα δείτε αμέτρητα αγριολούλουδα.Κάποια τα γνωρίζετε και κάποια όχι. Τα πιο γνωστά είναι η Παπαρούνα και η Μαργαρίτα , που ζουν στο "Χαρούμενο λιβάδι" Της Φιλιώς Νικολούδη.





1. Συζήτηση για το παραμύθι
Αφού ακούσουμε αυτό το ιδιαίτερο παραμύθι συζητάμε με τα παιδιά μας για τα συναισθήματα που μας προκάλεσε η ιστορία αυτή.
  • Πως πιστεύουμε ότι ένιωσε η παπαρούνα όταν βρέθηκε μόνη ανάμεσα σε τόσα πολλά και διαφορετικά λουλούδια;
  • Πως ένιωθαν οι μαργαρίτες που ένα διαφορετικό λουλούδι βρέθηκε ξαφνικά ανάμεσά τους;
  • Πως νιώθουμε εμείς όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε καινούριους φίλους;

2. Σύνθετες λέξεις και μπερδέματα
Στο παραμύθι μας οι παπαρούνες παντρεύτηκαν στο τέλος με τις μαργαρίτες κι έκαναν πολλά μαργαριτοπαπαρουνοπαιδάκια. Μπορούμε να παντρέψουμε κι εμείς άλλα λουλούδια; Θα καταφέρουμε να μη μπερδευτεί η γλώσσα μας;( μερικές ιδέες.....τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο, χαμομήλι, κρίνος, τουλίπα, γαρδένια, χρυσάνθεμο, ίριδα, καμέλια, καμπανούλα, κυκλάμινο, ντάλια)

3. Ώρα για ζωγραφική
Πως θα ήταν για εμάς ένα χαρούμενο λιβάδι; Παίρνουμε τα χρώματά μας και δημιουργούμε το δικό μας ξεχωριστο χαρούμενο λιβάδι. Εάν έχουμε μπογιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι για να ζωγραφίσουμε με αυτά. (πχ με οδοντόβουρτσα παλιά μπορούμε να φτιάξουμε το λιβάδι μας με πράσινο χρώμα, με λαχανικά μπορούμε να κάνουμε αποτυπώματα στη ζωγραφιά μας)

4.Ας τελειώσουμε με λίγα μαθηματικά....
Παίρνουμε το καπάκι από ένα μπουκάλι νερού και το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε 10 κυκλάκια σε ένα χαρτί. Μετά γράφουμε μέσα σε κάθε ένα από αυτά τους αριθμούς από το 1 εως το 10 με όποια σειρά θέλουμε. Τα κυκλάκια αυτά είναι οι μαργαρίτες μας. Ας βάλουμε τώρα σε κάθε κυκλάκι τόσα πέταλα όσα λέει ο αριθμός που έχει στο κέντρο του. Ζωγραφίζουμε τα πέταλά τους με όποιο χρώμα επιθυμούμε! Περιμένουμε τις δουλίτσες σας!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου