Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Μαθηματικά προβλήματα με πεταλούδες



Σήμερα θα ασχοληθούμε με μαθηματικά προβλήματα. Όπως έχουμε πει στο νηπιαγωγείο οι αριθμοί και τα μαθηματικά πρέπει να συνδέονται με δραστηριότητες που έχουν νόημα για τα παιδιά και όχι αφηρημένα. Για την παρακάτω δραστηριότητα θα χρειαστούμε μακαρόνια με σχήμα φιογκάκια, τους μαρκαδόρους μας ή μπογιές(αν υπάρχουν στο σπίτι) και την διάθεσή μας για δημιουργία. Μέσα από μια σύντομη ιστορία θα προσεγγίσουμε την έννοια της πρόσθεσης, της αφαίρεσης καθώς και της αντιστοίχισης ένα προς ένα. Καλή επιτυχία λοιπόν.



Δραστηριότητα 1η

Σ' ένα καταπράσινο λιβάδι 3 πανέμορφες κίτρινες πεταλούδες πετούσαν στον ουρανό. Στροβιλίζονταν χαρούμενες, γελούσαν και έπαιζαν. Ήταν πολύ αγαπημένες φίλες. Μια μέρα στην πρωινή τους βόλτα συνάντησαν 2 κατακόκκινες πεταλουδίτσες. "Τι όμορφο χρώμα που έχουν τα φτερά σας;" τους είπαν. "Θέλετε να έρθετε μαζί μας;"

Πόσες έγιναν τώρα οι πεταλούδες μας;
Χρησιμοποιώντας τα φιογκάκια τα ζωγραφίζουμε με τα σωστά χρώματα, τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί και κάνουμε τις πράξεις..(η παρακάτω εικόνα μπορεί να σας βοηθήσει)





Μια μέρα στη βόλτα τους ακούνε φωνούλες να έρχονται από κάτι πεσμένα ξύλα κάτω από ένα δέντρο. 4 ροζ πεταλουδίτσες ήταν εγκλωβισμένες και χρειάζονταν βοήθεια. Όλες μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν και γρήγορα οι πεταλούδες ήταν ελεύθερες. "Σας ευχαριστούμε πολύ" τους είπαν. " Μπορούμε να μείνουμε κι εμείς μαζί σας;"

Πόσες είναι τώρα οι πεταλουδίτσες μας όλες μαζί;
Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούμε τα φιογκάκια και κάνουμε τις πράξεις όπως στην παρακάτω εικόνα.

Στο λιβάδι όμως κάποια στιγμή εμφανίστηκαν 2 μεγάλα πουλιά που έκαναν τις πεταλούδες μας να φοβηθούν πάρα πολύ. Έψαξαν τότε πολύ να βρούν λουλούδια με το δικό τους χρώμα για να μπορέσουν να κρυφτούν μέσα σε αυτά.

Πόσα λουλούδια χρειάζονται και με τι χρώμα;
Φτιάξε ή ζωγράφισε τα αντίστοιχα λουλουδάκια και βάλε μέσα τις όμορφες πεταλουδίτσες μας για να κρυφτούν.

Οι πεταλούδες μας τα κατάφεραν! Τα πουλάκια δε μπόρεσαν να τις βρούν. Όμως οι κίτρινες πεταλούδες φοβήθηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν να φύγουν μακριά, να βρούνε άλλο μέρος να μείνουν. Με ματάκια δακρυσμένα αποχαιρέτησαν τις καινούριες τους φίλες και ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Πόσες πεταλούδες έμειναν τώρα στο καταπράσινο λιβάδι;
Κάνουμε τις πράξεις χρησιμοποιώντας τα φιογκάκια μας ζωγραφισμένα με τα κατάλληλα χρώματα.

Περιμένουμε να δούμε τις όμορφες δημιουργίες σας και τα αποτελέσματα των πράξεών σας!!!

Δραστηριότητα 2η

Ας φτιάξουμε ένα μοτίβο με τα φιογκάκια που έχουμε στη διάθεσή μας. Λέγοντας μοτίβο εννοούμε ένα θέμα που επαναλαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στη δική μας περίπτωση με τις πεταλούδες. Το μοτίβο μας λοιπόν θα αποτελείται από 2 κόκκινες πεταλούδες 1 ροζ 1 κίτρινη (και πάλι από την αρχή όπως στην παρακάτω εικόνα)
Μπορείτε να παίξετε με τα φιογκάκια και τα χρώματα δημιουργώντας τα δικά σας μοτίβα. Περιμένουμε να δούμε τα όμορφα μοτίβα σας είτε με φιογκάκια είτε στο χαρτί.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου