Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Μαζεύουμε ελιές

 Νοέμβρης και ήρθε η ώρα να μαζέψουμε ελιές και στο Νηπιαγωγείο...


Αφού μιλήσαμε , μάθαμε πολλές πληροφορίες και είδαμε βίντεο για το μάζεμα της ελιάς βγήκαμε στην αυλή και μαζέψαμε τις ελιές. Αναρωτηθήκαμε τι θα κάνουμε τις ελιές που μαζέψαμε . Αποφασίσαμε να τις δώσουμε σε κάποιον που θα πάει στο ελαιοτριβείο και περιμένουμε το λάδι για επόμενες δραστηριότητες.



 

Κατασκευή 



Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Σχέδιο Δρασης Σχολικής Μονάδας 2022-23

 



Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 

 Σχολική  Μονάδα: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

Σχέσεις σχολείου - οικογένειας 

A/A Στόχος Βελτίωσης Σχέδιο Δράσης 

Τίτλος:"Σχολείο και οικογένεια εν δράσει.... "

Σκοπός του Σχεδίου Δράσης είναι η εγκαθίδρυση επικοινωνίας και η 

ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων με τους γονείς, με απώτερο στόχο 

την βελτίωση της αλληλεπίδρασής τους με τα παιδιά τους.



Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ελάτε να γίνουμε ΧΟΠΑ ήρωες

 Σε συνέχεια της δράσης μας με τους Πρωτοβοηθούληδες και αφού μάθαμε πως να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες και να καλούμε σωστά ένα ασθενοφόρο, αποφασίσαμε να γίνουμε και εμείς ΧΟΠΑ ήρωες και να πολεμήσουμε έναν κακό, τον κακό θρόμβο (εγκεφαλικό) που κυνηγάει τους δικούς μας αγαπημένους ήρωες, τον παππού και τη γιαγιά. 



Γνωρίσαμε λοιπόν τον παππού Πέτρο που η δύναμή του βρίσκεται στο πρόσωπό του και τις αστείες γκριμάτσες. 


Κάνοντας και εμείς αστείες γκριμάτσες αναγνωρίσαμε το πρώτο σύμπτωμα του εγκεφαλικού.



 Γνωρίσαμε τον παππού Χάρη που η δύναμή του βρίσκεται στα χέρια του.

Χωριστήκαμε σε ζευγάρια και δανείζαμε τα χέρια μας στον φίλο μας. Το παιδί που βρισκόταν πίσω μας έπρεπε να κάνει κινήσεις για εμάς. Έτσι πήραμε τηλέφωνο, πλύναμε το πρόσωπο, τα δόντια και τα μαλλιά μας παίξαμε κιθάρα και πολλά άλλα. 

Είδαμε πως είναι να χάνουμε τη δύναμη απο τα χέρια μας και να πρέπει να κάνει άλλος κινήσεις για εμάς και αναγνωρίσαμε το δεύτερο σύμπτωμα του εγκεφαλικού.


Ψωμι-Παιδεία-Ελευθερία

 Φτιάχνουμε το δικό μας πανό για να γιορτάσουμε το Πολυτεχνείο. Βάφουμε την πύλη του, ετοιμάζουμε γαρύφαλλα και κολλάμε στα κάγκελα προς τιμήν όσον χάθηκαν εκείνη τη μέρα και ολοκληρώνουμε με το τάνκς που θα γκρεμίσει την Πύλη αυτή. Συμπληρώνουμε το σύνθημά μας "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" και το πανό μας είναι έτοιμο!



Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Οι πρωτοβοηθούληδες

 

Ποιος είπε ότι στο νηπιαγωγείο είναι πολύ νωρίς να μιλήσεις για πρώτες βοήθειες;
 Πραγματοποιήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα πρώτων βοηθειών με τη συνάδελφο εκπαιδευτικό Ελεάννα Τσε στα πλαίσια μιας έρευνας για τη διδασκαλία πρώτων βοηθειών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πραγματικά μοναδική. 

Για να γίνουμε λοιπόν κι εμείς πρωτοβοηθούληδες όπως και πολλά άλλα παιδιά μάθαμε ποιον πρέπει να καλέσουμε σε περίπτωση που έχουμε ένα σοβαρό ατύχημα. Για να γίνει αυτό έπρεπε να ξεχωρίσουμε τι είναι σοβαρό και τι όχι.


Μιλήσαμε για τραύματα και παροχή πρώτων βοηθειών. Τι κάνουμε όταν κάποιος τραυματίζεται ελαφριά; 
Τον πλησιάζουμε, τον ρωτάμε αν είναι καλά και τον βοηθάμε να καθίσει κάπου. Εκεί καθαρίζουμε την πληγή χρησιμοποιώντας γάντια , καθαρό νερό και γάζα ή καθαρό χαρτί και πιέζουμε απαλά. Αν δεν έχει πληγή τοποθετούμε πάγο στο σημείο που έχει χτυπήσει. 

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Ωρα για κουκλοθέατρο

 Φτιάχνουμε τις δικές μας γαντόκουκλες;

Με τους μικρούς μας μαθητές αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας γαντόκουκλες. Χρησιμοποιήσαμε δυο κάλτσες και αφού σχηματίσαμε το στόμα τους με ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι και κόκκινη τσόχα επιλέξαμε απο μια ποικιλία υλικών για τα χαρακτηριστικά που θα τους δώσουμε. Οι κούκλες μας είναι έτοιμες, η Μάντι και ο Πάντι. Γελάσαμε πολύ με τη δημιουργία τους.


Αφου τις ολοκληρώσαμε το μόνο που χρειαζόταν ήταν να τους δώσουμε φωνή.





Γυναίκες Ηπειρώτισσες

 Ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι "Γυναίκες Ηπειρώτισσες" έχει πάντα τιμητική θέση όταν μιλάμε για τον πόλεμο του '40.

Μια αγαπημένη δράση των νηπίων είναι η αναπαράσταση γεγονότων και στιγμών. Τα παιδιά βιώνουν συναισθήματα καθώς μεταφέρονται μεσω της δραματοποίησης στη στιγμή αυτή. 


Οι γυναίκες ηπειρώτισες γενναίες και ατρόμητες μεταφέρουν εφόδια στους στρατιώτες τους.



Βομβαρδισμός της αγάπης

 Μιλώντας για τον πόλεμο, τις μάχες και τις απώλειες αποφασίσαμε ότι τα δικά μας αεροπλάνα του πολέμου δε θέλουμε να ρίχνουν βόμβες οι οποίες σκοτώνουν κόσμο γι αυτό τις γεμίσαμε με  αγαπη καρδούλες και λαμπερά χρώματα. 



 Μια πολύ ωραία ομαδική εργασία εμπνευσμένη απο την αγαπημένη μας συνάδελφο Βούλα Φωτιάδου. 

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Το ΟΧΙ του 40 με άλλη ματιά

Επηρεασμένοι απο τις δράσεις μας για το CODE WEEK 4ALL αποφασίσαμε να προχωρησουμε ένα βήμα παραπάνω στην κωδικοποίηση και τον προγραμματισμό.
 
Φτιάξαμε λοιπόν έναν δυαδικό κώδικα ο οποίος θα μας φανέρωνε μια μαγική εικόνα αν τον αποκωδικοποιούσαμε προσεκτικά.

Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να μετράμε στον κώδικα πόσα 0 και πόσα 1 εμφανίζονται και να ζωγραφίζουμε τα αντίστοιχα κουτάκια στον διαδραστικό μας πίνακα.

 Σε κάθε βήμα της διαδικασίας τα παιδιά κάνανε υποθέσεις για το τελικό σχέδιο που θα εμφανιστεί( θα είναι ένα σπίτι, βλέπω μια σκάλα είπαν μερικά παιδιά)
 
Τελικά λίγο πριν ολοκληρωθεί τα νήπια ενθουσιασμένα φώναξαν "είναι το ΟΧΙ του 40"




 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Code Week 4all

 


Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα και συγκεκριμένα στις δραστηριότητες:
Τα νήπια δημιουργούν κώδικα με τα χρώματα του Φθινοπώρου και φτιάχνουν έναν μοναδικό Φθινοπωρινό Έλμερ.





Τα παιδιά έχοντας ως στόχο να βρούν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους μετατρέπονται σε ρομπότ και προγραμματιστές. Το κάθε ρομποτ-παιδί ακολουθεί τις οδηγίες του προγραμματιστή του βήμα βήμα και φτάνει στο αρχικό του γράμμα.  
Η δραστηριότητα συνεχίστηκε στο διαδραστικό μας πίνακα όπου προγραμματίσαμε τη Beebot τη μελισσούλα να φτάσει στο αρχικό γράμμα του κάθε παιδιού.






Ας γίνουμε Kadinsky

Εμπνευσμένοι απο έναν πολύ σπουδαίο ζωγράφο και τους πίνακές του, τον  Vasili Kadinsky αποφασίσαμε να φτιάξουμε τους δικούς μας πίνακες ζωγραφικής χρησιμοποιώντας σχήματα και γραμμές. 


Τα έργα μας 





Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Μουσική προπαιδεία

 Σήμερα στο νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήθηκε μια πολύ όμορφη μουσική δράση σε συνεργασία με το Θεσπρωτικό Ωδείο Ηγουμενίτσας.

Οι μικροί μας μαθητές μαζί με τους φίλους τους απο το δημοτικό σχολείο διασκέδασαν, χόρεψαν και έπαιξαν μουσικά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση μιας εξαιρετικής μουσικοπαιδαγωγού, της Άννας-Μαρία Γεωργίου. 



Καλλιτέχνες του Φθινοπώρου

Τα χρώματα του Φθινοπώρου και μια τεχνική ζωγραφικής εμπνευσμένη απο μια εικονογράφο στάθηκαν η αφορμή για μια πολύ όμορφη ομαδική εργασία.
 
Η Eloise Renouf είναι διασημη για τα αφηρημένα και γεμάτα σχήματα και μοτίβα σχέδια της. Έτσι λοιπόν και εμείς χρησιμοποιήσαμε την τεχνική της να δημιουργήσουμε ένα φθινοπωρινό καμβά διαφορετικό. Χρησιμοποιώντας τα χρώματα του φθινοπώρου δώσαμε ζωή στα ξεχωριστά μας δέντρα. Και φυσικά ομορφύναμε την τάξη μας 



Ζωγραφίσαμε.....κόψαμε......σχεδιάσαμε τα δικά μας μοτίβα.....κολλήσαμε....




Και το αποτέλεσμα.....




Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Απο τι ξεκινάει το όνομά μας;

 Η μάγισσα Αλαντάλα ήρθε στο σχολείο μας και τα έκανε όλα άλα ντάλα. Ήθελε να παίξει με τα ονόματά μας και μας μπέρδεψε το αρχικό μας γράμμα. Και τα ονόματά μας έγιναν πολύ αστεία. Όμως έπρεπε να τα τοποθετήσουμε ξανά στη σωστή τους θέση. Και φυσικά τα καταφέραμε


Στη συνέχεια αποφασίσαμε να δώσουμε στο αρχικό μας γράμμα μια πολύ αστεία μορφή. Μικρά ανθρωπάκια απο γράμμα, πολύχρωμα σχέδια και πρωτότυπες ιδέες στόλισαν την τάξη μας.



Μιξεις χρωμάτων

 Μια πολύ ευχάριστη νότα στο νηπιαγωγείο είναι η ενασχόληση με τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους. Και πάντα αυτό προκύπτει μέσα απο παιχνίδι και όμορφες δημιουργίες. Έτσι λοιπόν μάθαμε για συνδυασμούς χρωμάτων και μίξεις δίνοντας μια γερή χειραψία και αποτυπώνοντας στο χαρτί μας το αποτέλεσμα. Η δραστηριότητα αυτή πάντα φέρνει το χαμόγελο στους μικρούς μας μαθητές


Ώρα για πείραμα

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Το Portfolio στο Νηπιαγωγείο


Κάθε χρόνο προσπαθούμε να οργανώσουμε το περιεχόμενο του Φακέλου Αξιολόγησης (portfolio) στο Νηπιαγωγείο και δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε τις κατάλληλες  εργασίες μέσα από τις οποίες θα μπορούμε  ξεκάθαρα ,να διακρίνουμε την πρόοδο των μαθητών μας.

Εκτός από ερωτηματολόγια , συνεντεύξεις, φωτογραφίες και κάθε είδους καταγραφών οργανώσαμε έναν φάκελο - portfolio,  για όλη την σχολική χρονιά, χωρισμένο σε 3 τρίμηνα με σκοπό να καταγράψουμε  τις ικανότητες τις προσπάθειες, τα επιτεύγματα και την πρόοδο των νηπίων.


Green Playful Organic Freelance Graphic Designer Marketing Video Presentation από Ουρανία Μάρκου

Μπορείτε να εκτυπώσετε  το Portfolio 

Για το Α' Τρίμηνο   Εδώ

Για το Β΄ Τρίμηνο  Εδώ

Για το Γ'  Τρίμηνο  Εδώ


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Το τραγούδι με τα χρώματα

 Ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι στο νηπιαγωγείο είναι "το τραγούδι με τα χρώματα" απο την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Η διδακτική αξιοποίησή του μας βοηθάει να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τα χρώματα. 


Αφού ακούσουμε το τραγούδι προσπαθούμε να απαριθμήσουμε
 όσα περισσότερα στοιχεία θυμόμαστε απο το βίντεο

Ώρα για παιχνίδι

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Η δύναμη της ομάδας

Ένα πολύ αγαπημένο παραμύθι στο νηπιαγωγείο που μιλάει για τη δύναμη της ομάδας και της συνεργασίας είναι "Του σχοινιού τα μανταλάκια" του Αντώνη Παπαθεοδούλου. 
Η ανάγνωσή του έγινε αφορμή για βιωματικό παιχνίδι μέσα απο το οποίο οι μικροί μας μαθητές αντιλήφθηκαν την αξία της συνεργασίας διασκεδάζοντας
Χρησιμοποιώντας  μανταλάκια συντονισαν τις κινήσεις τους αυξήσανε την ταχύτητά τους και προσπαθησαν να βγούν νικητές. Και φυσικά τα κατάφεραν με τη βοήθεια των φίλων τους.







Στη συνέχεια και έπειτα απο κλήρωση δημιουργήσαμε τρεις ομάδες. Στην κάθε ομάδα τα παιδιά έπρεπε να γνωριστούν μεταξύ τους και να βρούν ένα όνομα να τους εκφράζει. Τα ονόματα στα οποία κατέληξαν ήταν Το κόκκινο δέκα, η πολύχρωμη γατούλα και η κίτρινη καρδούλα. Ενθουσιασμένα συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το σύμβολο της ομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ όμορφο




























Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ελάτε να γνωριστούμε

 Το να μιλήσει ένα παιδί για τον εαυτό του μπροστά σε άλλους είναι αρκετά δύσκολο κι ας πρόκειται μόνο για τους συμμαθητές του. Ξεκινήσαμε λοιπόν τη γνωριμία μας χρησιμοποιώντας γαντόκουκλες και δαχτυλόκουκλες. Κάθε παιδί χρησιμοποιώντας τη γαντόκουκλα της επιλογής του μοιράστηκε με την υπόλοιπη τάξη κάποια πράγματα για τον εαυτό του και απάντησε και σε ερωτήσεις απο συμμαθητές του. Η διαδικασία άρεσε πολύ στα νήπια και έφερε μια πολύ ευχάριστη νότα στην τάξη μας.




Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας και γράψαμε το όνομά μας. Για κάθε παιδί ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το σώμα  του είναι διαφορετικός και αυτό αποτυπώνεται πάνω στο χαρτί. Εξελικτικά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εμπλουτίζει τη ζωγραφιά αυτή με πολλές λεπτομέρειες.








Καλώς ήρθατε

 Η νέα σχολική χρονιά 2022-23 ξεκίνησε και μαζί ο ενθουσιασμός τα γέλια και οι ευχάριστες στιγμές. Η πρώτη μέρα τελείωσε με ένα δωράκι καλωσορίσματος στο σχολείο μας. 



Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

«ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ!»

 Εργαστήρια Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-22

Θεματικός Κύκλος:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υπό ενότητες:

STEM/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ


«ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ!»

Ένα πρόγραμμα για την σύνδεση των καιρικών φαινομένων με τις επιδράσεις τους στις κοινωνίες και το περιβάλλον

Στόχος του σχεδίου δράσης είναι οι μαθητές να έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που απαιτούν επίλυση, να διερευνούν τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψη της μια ομάδα ερευνητών, για την επίλυση του προβλήματος, να χρησιμοποιούν δημιουργικά τις ψηφιακές τεχνολογίες, να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν τα δικά τους επιστημονικά όργανα με απλά υλικά αλλά και ψηφιακά μέσα, να γνωρίζουν τις μεταβλητές που συνθέτουν την καταγραφή αλλά και την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, τις έννοιες της διατήρησης και τη μεταβολής, ενώ  θα προβληματίζονται για θέματα που μπορούν να προκύψουν λόγω της κλιματικής αλλαγής


 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων  «Τι καιρό έχουμε σήμερα;»

1η δραστηριότητα: Οι μαθητές χρησιμοποιούν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και βγάζουν φωτογραφίες του ουρανού και του περιβάλλοντος χώρου ημέρες με διαφορετικές καιρικές συνθήκες (καλοκαιρία, συννεφιά, βροχή, χιονόπτωση…). Συμπληρωματικά αναζητούν αντίστοιχες φωτογραφίες στο διαδίκτυο

«ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ – ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ!» Ένα πρόγραμμα για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών

 Εργαστήρια Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-22

Θεματικός Κύκλος:

Φροντίζω το περιβάλλον

 

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υπό ενότητες:

Οικολογία: παγκόσμια τοπική φυσική κληρονομιά

«ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ – ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ!» Ένα πρόγραμμα για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών

 Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου θα είναι να συμβάλει στην υιοθέτηση από τα παιδιά διατροφικών συνηθειών που κάνουν καλό στην υγεία τους και στο περιβάλλον. Στόχος είναι να υιοθετήσουν ένα διατροφικό πρότυπο που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά και ταυτόχρονα να γίνουν συνειδητοποιημένοι αυριανοί πολίτες

 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Μια μερίδα πλανήτη παρακαλώ»

1η δραστηριότητα: Συζητάμε με τα νήπια για την αξία της τροφής ως ενέργειας-καυσίμου στον οργανισμό μας. Τους εξηγούμε πως είναι απαραίτητο να τρώμε σωστά για να έχουμε καύσιμα να λειτουργήσουμε. Καλούμε τα παιδιά να κινηθούν στον χώρο με συνοδεία κρουστού. Εναλλάσσουμε αργούς και γρήγορους ρυθμούς με παραγγέλματα που παραπέμπουν στην ενέργεια που μας δίνει το φαγητό. Π.χ. «περπατάμε αργά, είμαστε νηστικοί», «περπατάμε γρήγορα, έχουμε φάει καλό πρωινό». Εναλλάσσουμε μιμήσεις, π.χ. «τρώμε, σκουπίζουμε το στόμα μας, βαρυστομαχιάζουμε» κ.ο.κ.

 2η δραστηριότητα: Οι μαθητές ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί το αγαπημένο τους φαγητό και το κρεμάνε στα ρούχα τους με ένα μανταλάκι. Στέκονται ακίνητοι σε τυχαία διάταξη. Ξεκινά το τραγούδι «Το ρομαντικό γεύμα». Όταν η μουσική ξεκινά, οι μαθητές κινούνται στον χώρο. Όταν σταματά, ακινητοποιούνται και σηκώνουν τη ζωγραφιά τους ψηλά. Δείχνουμε τυχαία έναν μαθητή και λέει δυνατά το φαγητό που ζωγράφισε. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να πουν όλοι. Συζητάμε στον κύκλο. Προσπαθούμε να θυμηθούμε το αγαπημένο φαγητό όλων των συμμαθητών μας

 3η δραστηριότητα: Καλούμε τα παιδιά να φανταστούν ότι τα προσκάλεσαν στο παλάτι του «Βρέχει το Αγαπημένο μου Φαγητό!» Κλείνουν τα μάτια και το στόμα. Αφηγούμαστε την ιστορία και τη δραματοποιούμε όλοι μαζί. Πώς πέρασαν τα παιδιά σ’ αυτό το παλάτι; Τι ζήτησαν για το κάθε τους γεύμα; Ας τα θυμηθούμε. Μοιράζουμε από τρια χάρτινα πιάτα σε κάθε μαθητή και μαρκαδόρους και ζητάμε να ζωγραφίσουν το πρωινό το μεσημεριανό και το βραδινό που ζήτησαν στο μαγικό παλάτι.  Κολλάμε τα τρία μικρά χάρτινα πιάτα σε ένα Α4 και τα αναρτάμε στον τοίχο.Ποιο είναι το πιο δημοφιλές πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό; Ανακαλούμε το παλάτι του «Βρέχει το Αγαπημένο μου Φαγητό!» Ευτυχώς που δεν υπάρχει. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε και ζούσαμε εκεί; Τι θα συνέβαινε αν τα είχαμε όλα έτοιμα και σε αφθονία; Μήπως γι’ αυτό ο βασιλιάς είχε μείνει φτωχός; Εξηγούμε στους μαθητές ότι θα κάνουμε ένα ταξίδι στη Χώρα της Διατροφής.

“Το παπάκι πάει” Το χαμογελο του παιδιού

 Εργαστήρια δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-22

Θεματικός Κύκλος:

ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υπό ενότητες:

ΑΥΤΟΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ-ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

“Το  παπάκι πάει”  Το χαμογελο του παιδιού

Το πρόγραμμα "Το παπάκι πάει..." στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας του Οργανισμού Το χαμόγελο του Παιδιού για την πρόληψη και την ενημέρωση αναφορικά με εξαφανίσεις παιδιών είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης μη προσδιοριζόμενης αλλιώς, δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον προσανατολισμό τους ή για κάποιον λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο άτομο που νομίμως ασκεί την επιμέλειά τους. Τα παιδιά εκπαιδεύονται να έχουν αυξημένη επίγνωση των κινδύνων και να είναι σε ετοιμότητα αναπτύσσοντας την ικανότητα της αυτοπροστασίας και της αυτομέριμνας.
Επιπροσθέτως καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η κοινωνική αντίληψξ των μαθητών μέσω της συμμετοχής τους στην αφήγηση παραμυθιού και κουκλοθεάτρου ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαδοσυνεργατικότητα τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων  Συζητάμε για την έννοια της εξαφάνισης και φτιάχνουμε το βοηθό μας  

1η δραστηριότητα: Γινεται μια εισαγωγή των μαθητών στο πρόγραμμα σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο, καθώς το θέμα της εξαφάνισης μπορεί να προκαλέσει άγχος και φόβο. Αναφέρουμε λοιπόν μια ιστορία για ένα μικρό  γατάκι που βρήκαμε μόνο του χωρίς την οικογένειά του. Ρωτάμε τα νήπια τι μπορεί να έχει συμβεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε. Στη συνέχεια ρωτάμε αν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στα ίδια ή σε κάποιον γνωστό τους.

2η δραστηριότητα:Εξηγούμε στα παιδιά πως θα ξεκινήσουν μια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι με στόχο να βοηθήσουν ένα παιδί αλλά και ένα παπάκι να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους. Προκειμένου να το καταφέρουν αυτό  το κάθε παιδί θα χρειαστεί μια κούκλα βοηθό, την οποία θα φτιάξουμε στην συγκεκριμένη συνάντηση.

 Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών το κάθε παιδί φτιάχνει τη δική του κούκλα βοηθό

«Η οικογένεια δεν είναι αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!»

 Εργαστήρια Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-22

Θεματικός Κύκλος:

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

 

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υπό ενότητες:

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ


«Η οικογένεια δεν είναι αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!»

Βασικός σκοπός του κύκλου των 7 εργαστηρίων του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είναι να συμβάλει στη διαχείριση της οικογενειακής διαφορετικότητας των μαθητών.  Κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση, σε σχέση με την οικογενειακή πολυμορφία, θα στοχεύει στην κατανόηση της διαφορετικότητας του οικογενειακού πλαισίου στο οποίο ανήκει ο μαθητής, στον αποστιγματισμό των διαφορετικών οικογενειακών καταστάσεων και στην ενίσχυση της ουδετερότητας ως προς την αντιμετώπιση των μετασχηματισμών της δομής της οικογένειας

 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων  «Η μονα-δική μου οικογένεια». 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ζητήσαμε από τους μαθητές μας να ζωγραφίσουν την οικογένειά τους σε μία κόλλα Α4. Οι μαθητές έκαναν τη ζωγραφιά τους στο σπίτι και την έφεραν στην τάξη την πρώτη ημέρα του προγράμματος.

1η δραστηριότητα: Έχουμε αναρτήσει σε διάφορα σημεία της τάξης καρτελάκια με αριθμούς που αφορούν στο πλήθος των μελών μιας οικογένειας (πχ. καρτελάκια με αριθμούς από το 2 έως το 10). Κάθε μαθητής με τη ζωγραφιά της οικογένειάς του στα χέρια, ανάλογα με το πλήθος των μελών που εικονίζονται σε αυτήν, κατευθύνεται στον χώρο με το αντίστοιχο καρτελάκι.  Οι μαθητές αυτόματα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες, ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειάς τους. Τους ζητάμε να παρουσιάσουν την οικογένειά τους στην ομάδα τους με τη βοήθεια της ζωγραφιάς τους. Στο τέλος της δραστηριότητας, οι μαθητές αναρτούν τις ζωγραφιές τους σε συγκεκριμένο χώρο κάτω από το σχετικό καρτελάκι.

2η δραστηριότητα: Στην ολομέλεια της τάξης, οι μαθητές καλούνται να σχολιάσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές που παρατηρούν στις οικογένειες των συμμαθητών τους, όπως αυτές εικονίζονται στις ζωγραφιές τους.

 3η δραστηριότητα: Καλούμε τους μαθητές σε μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (brainstorming) με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» με στόχο την ανίχνευση και καταγραφή των πρότερων ιδεών και αντιλήψεων τους Ακολουθεί συζήτηση με αφορμή τις ιδέες των μαθητών και γίνεται μία προσπάθεια πρώτης οργάνωσής τους σε κατηγορίες (συναισθήματα, αντιλήψεις κ.ά.). 

4η δραστηριότητα: Προβάλλουμε  στην τάξη το διαδραστικό ψηφιακό παραμύθι «Η μονα-δική μου οικογένεια» της Ι. Μανάφη. ΄Ολοι μαζί συζητάμε για τις οικογένειες των ζώων που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Οι ευρωπαίοι επιστήμονες μας μαθαίνουν STEAM

 


Το πρώτο μας etwinning εθνικό έργο "Οι Ευρωπαίοι Επιστήμονες μας μαθαίνουν STEAM"
Το έργο αυτό αφορά τη μελέτη διαφόρων ευρωπαίων επιστημόνων που έμειναν γνωστοί στην ιστορία για τις εφευρέσεις τους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 7 νηπιαγωγεία απο όλη την Ελλάδα. Στόχος ήταν το κάθε συνεργαζόμενο σχολείο να διαλέξει έναν απο τους πιο σπουδαίους ευρωπαίους επιστήμονες και να ασχοληθεί μαζί τους κάνοντας πράξη την πρωτοπορία, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία αλλά και την εφευρευτικότητα των μαθητών του. Έτσι θα μπορούσαμε να κάνουμε πράξη τον τίτλο του έργου, να μάθουμε και να πραγματοποιήσουμε δηλαδή STEAM μελετώντας τα έργα σπουδαίων επιστημόνων που προσπάθησαν μέσω των εφευρέσεών τους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων
Το νηπιαγωγείο μας επέλεξε τον Λουις Μπράιγ και τον κώδικα γραφής που ανακάλυψε για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Δείτε λεπτομέρειες στην παρακάτω παρουσίαση


https://view.genial.ly/62d534a937206e001968dcc2/presentation-oi-eyrwpaioi-episthmones